Itt vagy: » Hírek » Visszaadjuk egykori fényét a Mikó-kastélynak

Visszaadjuk egykori fényét a Mikó-kastélynak

2023. május 19., péntek

Az Országos Helyreállítási Alapból újítják fel az Oltszemi Mikó-kastélyt, a kivitelezési szerződést péntek délben írták alá. Mint ismeretes, a neoklasszicista stílusban épült műemlék-kastélyban, a restaurálási munkálatokat követően Székelyföldi Lovas Központot hoznak létre, visszakapcsolva így a turisztikai körforgásba.

 

Épített örökségünk egyik kevésbé ismert gyöngyszeme az oltszemi Mikó-kastély. Az 1827-ben épített műemléképületet belső díszítése, egységes ikonográfiái, valamint a restaurálásra szoruló falkép-sorozatok teszik Erdélyben egyedülállóvá. Az A-kategóriás műemléket Kovászna Megye Tanácsa 2014-ben Bodok önkormányzatával közösen vásárolta meg. Ezt követően döntöttünk arról, hogy pályázunk a felújítására, hogy a nagyközönség előtt meg tudjuk nyitni ezt a páratlan műemléképületet” – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A projekt összértéke 18,2 millió lej, ebből 8,3 milliót sikerült megpályázni az Országos Helyreállítási Alapból. A pályázat tartalmazza a 600 négyzetméteres épület és a mellette lévő medence felújítását.

Több lépésben tudjuk megvalósítani a Székelyföldi Lovas Központot, hiszen most a kastély épületének felújítása történik meg, majd a továbbiakban a hozzá tartozó tíz hektáros területet és a melléképületeket is hasznosítani fogjuk” – magyarázta a Fodor István, Bodok polgármestere.

A most aláírt kivitelezési szerződés értéke 13,1 millió lej, a közbeszerzést a Székely Nemzeti Múzeum felújítási munkálatait is elvégző Baumeister Kft. nyerte. „Örvendünk, hogy újabb fontos háromszéki műemlék felújításában vehetünk részt, gondosan végezzük a munkát, ahogy tettük a Székely Nemzeti Múzeum esetében is” – hangsúlyozta ifj. Fekete Mihály, a Baumeister Kft. képviselője.   

 

Hírek