Itt vagy: » A megyéről » A megye települései » Nagybacon

Nagybacon

2010. január 12., kedd

Benedek Elek (1859-1929) mesevilágát keresik az idelátogatók. Emlékháza – a Mari villa – szülőfalujában, a Nagybaconhoz tartozó Kisbaconban látható. Az épületet saját keze áltak ültetett gyümölcsös és fenyves veszi körül. Elek apó nevét felvette a kis falu iskolája.

Tudta-e, hogy a nagybaconi református parókián egy olyan aranyozott rézkelyhet őriznek, melyet Fischer Mór, Benedek Elek apósa ajándékozott az eklézsiának 1885-ben? Nagybacon községközpont. Ide tartozik Kisbacon (2,5 km), Szárazajta (6 km), Magyarhermány (6 km) és Uzonkafürdő (10 km). Történelmi székely-magyarok lakta települések Erdővidék északkeleti részén (Baróti-medence). Területén kiterjedt erdőségek húzódnak meg, ezekben számtalan ásványvízforrás van, altalajában pedig gyenge minőségű lignit. A községközpont Nagybaconban ma is működik a hagyományos cserépégetés, Magyarhermány pedig az egykori erdővidéki kőfaragás és fazakasság központja volt.

Látnivalók:

  • A nagybaconi református templom késő gótikus faragott kőemlékeivel és a református kultúrház, utóbbi Kós Károly tervei alapján épült (1929-30). Homlokfalán nagybaconi Nagy Vilmos (1884-1976) vezérezredes, hadtörténeti író emléktáblája áll. A templomot körülvevő temetőben nyugszik Konsza Samu (1887-1971), a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanára, népköltészeti gyűjtő, a Háromszéki magyar népköltészet c. gyűjtemény szerkesztője (1957).
  • Szárazajtán a tizenhárom székely vértanú bazaltoszlopokból kialakított emlékműve (1994). Az 1944. szeptember 26-án bevonuló Maniu-gárdisták a helyi iskola udvarán 13 magyar nemzetiségű személyt páratlan kegyetlenséggel kivégeztek. A kivégzés helyén emlékkopja áll.
  • A restaurált bodvaji vashámor, ipari és hadtörténeti emlék a Fenyőspatak völgyében (9 km). Itt öntötte Gábor Áron első két ágyúját a háromszéki önvédelmi mozgalom számára.
  • A magyarhermányi Máthé János I-VIII. osztályos iskola, melyet emléktáblával jelölt meg a Magyarok Világszövetségének Erdélyi Társasága. Máthé János (1898-1986) falutudós, monográfiaszerző, a vasolvasztás és az ágyúöntés körülményeinek feltárója volt.

Kuriózumok:

  • Kurtavára Szárazajtán. A régészek által még nem kutatott erődítmény a helybeliek “rejtőzködő helye”.
  • Az uzonkafürdői Pisztrangos borvízforrás mésztufa kúpja geológiai érdekesség. Környékén volt a XVIII. században az elpusztult Pisztrangosi feredő.
  • Istenkas Kisbacon erdejében. Itt látható a Benedek Elekről elnevezett borvizes-tavas-barlang és Elek apó feredője. Utóbbi langyos ásványvizes medence, ahol a hagyomány szerint a meseíró megfürödött takarás közben.
  • Vízimalom Kisbaconban. A faluban ma is működő állapotban levő vízimalmot az idelátogatók kérésére beindítják, és készséggel elmagyarázzák a működését.
  • Kakuk-hegy, a Dél-Hargita legmagasabb pontja (1558 m). Természetes életterében él itt a siketfajd, a Barót patakban pedig a pisztráng. A Paphomloka nevű hely ásványtani rezerváció, itt található a hematit féldrágakő. Népi neve kakukhegyi gyémánt.

Polgármester: Simon András; Tel/fax: +40-267-355008
Postai irányítószám: 527015
Hozzátartozó falvak: Kisbacon, Szárazajta, Magyarhermány, Uzonkafürdő
Lakosság: 4521 fő (2002)
Kiterjedés: 215 km2
 

Hírek