Itt vagy: » A megyéről » A megye települései » Kisbacon

Kisbacon

2010. május 19., szerda

Erdővidék északkleleti részében, Nagybacon és Magyarhermány között fekszik Kisbacon. E falu neve egybefonódik a nagy magyar író és neépnevelő, Benedek Elek nevével. Egykori, klasszicizáló stílusban 1896 és 1906 között épült lakóházának két helyiségében emlékkiállítás mutatja be máig ható hatalmas életművét. Könyveinek jelentős részét ebben a házban írta, és itt szerkesztette az erdélyi gyermekek népszerű hetilapját, a Cimborát. 2009 szeptembere óta a falu központjában egész alakos ülő szobra áll (Vargha Mihály szobrászművész alkotása). A temetőben lévő sírja magyar zarándokhely.
Az 1793 és 1798 között épült református templom a Benedek-kert szomszédságában magasodik. Ebben az író emlékét egykori padja őrzi.
A falu felső határában tör felszínre a Rezes borvíz. Ezt a sokak által kedvelt vasas-szénsavas borvízforrást hangulatos tető fedi.
Érdekes látványosság a Keresztes család működő vízimalma.
Jeles szülöttek: Benkő Sámuel (1743--1825) orvos, író; Lengyel Dénes (1910--1987) író, irodalomtörténész; dr. Benedek Géza (1916--) orvos, a kovásznai szívkorház alapítója.


 

Hírek