Itt vagy: » Hírek » Kéznyújtás időseknek, betegeknek

Kéznyújtás időseknek, betegeknek

2024. április 15., hétfő

Több mint 2000 személynek biztosítanak idős- és otthoni beteggondozást Háromszéken. Kovászna Megye Tanácsa idén is egymillió lejjel támogatja a Gyulafehérvári Caritas, a Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Kovászna Megyei Vöröskereszt szociális tevékenységét. Az összeg nagyrésze, 835 ezer lejt a idős- és beteggondozásra fordítják, a fennmaradó keretből hátrányos helyzetű gyerekek, családok felzárkóztatását célzó programokat támogatnak.

„Nagyon örvendünk, hogy folytatódik idén is ez a program, és a megyei önkormányzat 2024-ben is egymillió lejjel támogatja azokat az akkreditált civil szervezeteket, amelyek fontos szerepet vállalnak a szociális gondozásban. Kevés ilyen megye van, mint Háromszék, amely következetesen biztosítja ezt a pályázati alapot” – fejtette ki Papp Adolf, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője.

„A szükség egyre nagyobb. Minden visszajelzés, terepen végzett munka ezt mutatja. Ezért nekünk, Kovászna Megye Tanácsánál egyértelmű, hogy a szociális hálót minél sűrűbbre kell fonnunk. Idén a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal, a Gyulafehérvári Caritas – szociomedikális és szociális gondozási ágazatával, valamint a Vöröskereszt Kovászna megyei szervezetével kötöttünk szerződést, hogy olyan szolgáltatásokat biztosítsanak, amelyet az önkormányzati rendszerben nem áll módunkban biztosítani. Ezek között legfontosabb az idős- és otthoni beteggondozás, a program keretében idén 2110 személyt keresnek fel naponta, hetente, a szükségleteknek megfelelően” – fejtette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Mi a házigondozó szolgálatunk fenntartására pályázunk évek óta, fontos számunkra, hiszen ez egy kiszámítható támogatás. Ennek a szolgálatnak a finanszírozásában sok minden kiszámíthatatlan, ezért is köszönjük, hogy Kovászna Megye Tanácsa jó pár éve stabilan elköteleződött a különböző típusú szociális munkáknak amegerősítéséhez, anyagi támogatásához” – emelte ki Tóth Anna Diakónia Keresztyén Alapítvány Idősgondozó Ágazata részéről. Rámutatott, költségvetésüknek egy részét biztosítja ez a támogatási összeg, amelyet a helyi önkormányzatoktól, államtól lehívható pályázatokból egészítenek ki, és így Háromszék 22 településén biztosítanak 950 személynek otthoni beteggondozást.

„Az elmúlt években tovább bővítettük a beteg- és idősápolói hálózatunkat, hiszen a szenvedésnek, a nélkülezésnek nincsen se nemzetisége, se vallása, tehát mindenhol szükség van” – hangsúlyozta Péter György, a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazatának vezetője, aki elmondta, hogy országos szinten is elismerést jelent, hogy Háromszéken ilyen kiszámítható támogatást biztosítanak. Hubbesz Kinga, Gyulafehérvári Caritas Szociális gondozás ágazatának képviselője a támogatás állandóságát és megbízhatóságát emelte ki, rámutatva, hogy ez a finanszírozás főleg a vidéki programjaiknál fontos, ahol nehezebb támogatást szerezni, és így egyensúlyt tudnak biztosítani.

Ferencz Ildikó, a Kovászna Megyei Vöröskereszt képviselője elmondta: „ennyi településen nem tudnánk szolgáltatás biztosítani, igyekszünk mindig bővíteni az ellátottak körét, hiszen azt tapasztaljuk, hogy vidéken, városon egyaránt egyre nagyobb az igény az otthoni betegápolásra, idősgondozásra”. A Kovászna Megyei Vöröskereszt 210 személynek biztosít ilyen típusú ellátást.

A Diakónia Keresztyén Alapítvány 355 ezer lejes támogatást kap otthoni beteg- és idősgondozásra. A Kovászna Megyei Vöröskereszt 125 ezer lejt otthoni betegápolásra. A Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazata 355 ezer lejt kap otthoni betegápolásra, a szociális ágazat 165 ezer lej támogatást kap nappali központok működtetésére és egyéb szociális szolgáltatások biztosítására.

A támogatási szerződéseket április 15-én, hétfőn írták alá a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és az akkreditált szervezetek képviselői.

Hírek