Itt vagy: » Hírek » Hagyományos és újszerű ízek a 4. kürtőskalács fesztiválon

Hagyományos és újszerű ízek a 4. kürtőskalács fesztiválon

2022. szeptember 12., hétfő

A kürtőskalács összetéveszthetetlen illata lengte be Sepsiszentgyörgy főterét szeptember 9-11. között. Tizenhárom Hargita, Maros és Kovászna megyei csapat versenyzett a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa címért, valamint alkottak egyedi reform dorongos süteményt. Mindeközben a fesztiválra kilátogatók tartalmas programokon vehettek részt.

Idén is a Vitos Kürtős Székelyföld legjobbja

A csekefalvi Vitos Kürtős nyerte meg a 2022-es év Székelyföldi Kürtőskalácsa címét. Díja egy palettányi, 720 kg liszt, a Gyermelyi cég jóvoltából, a csapat ugyanakkor részt vehet idén ősszel a 25. Csabai Kolbászfesztiválon. A Vitos Kürtős - Zolsport Kft. csapata címvédő, ugyanis a 2019-es fesztiválon is a legjobbnak bizonyult. Vitos Fodor István, a nyertes cég tulajdonosa elmondta, titkuk a jó minőségű alapanyag, az azzal való szakszerű bánásmód és a kiváló csapat. „Büszke vagyok összeforrott csapatunkra, egy emberként dolgoztunk szeretettel és szaktudással a nyertes kézműves termék elkészítésén” – fogalmazott a cégtulajdonos.

Arany fokozatot ért el a Kovács kalács, a Csatószegi kürtőskalács, a Be Jó kürtős, a Simon család kürtőskalácsa, Virág Ildikó Melinda. Ezüst fokozatot ért el a Sepsi Kürtős, az Árpád kürtősház, a Parázska kürtőskalács, a Lazana kürtőskalács, az Ozsdolai kürtőskalács, az Oltisz, továbbá Bronz fokozatot kapott a NASA.

A fesztiválon első alkalommal osztották ki a Székelyföld nagykövete címet, mely révén az adott cég képviseli a térséget termékével a különböző rendezvényeken. Az Ambassador Brand-díjat, az Ataplast által felajánlott 110 kg cukrot Virág Ildikó Melinda kapta. A Moldáviai Cimișlia járás által felajánlott különdíjat pedig a Kovács kalács csapata vihette haza.

Az összetartozás kalácsa és a 15 méteres kürtős

Ahogyan a dorongra feltekert tésztacsíkok illeszkednek egymáshoz, úgy tartoznak össze a Kárpát-medence különböző régiói is. Ezt az összetartozást szimbolizálta a vasárnap a főtéren, az Oltisz cég által elkészített 2 méter hosszú és 80 cm átmérőjű kürtőskalács is. A székelyföldi alapanyag mellé Barcaság lisztjét és jó szándékú, baráti üzenetét Adrian Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke hozta el, a magyarországi Csongrád, Szolnok és Békés megyék nevében Zalai Mihály, Békés megyei közgyűlés elnöke nyújtotta át a kürtősbe szánt alföldi lisztet.

Emellett a dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete szombaton kóstolásra kínálta a Békés megyei ünnepi süteményt, a cirokszárra tekert kürtőskalácsot és a ványai lakodalmas perecet. A diós cukorba forgatott kürtős titka a jó dagasztás, amelybe elengedhetetlen alapanyag a szeretet – ismertette Varga Istvánné Oláh Irén, az egyesület elnöke.

Mihail Olărescu, a Cimișlia Járás Tanácsának elnöke gratulált az általuk is igen kedvelt kürtőskalács köré szervezett rendezvényhez, a moldovai küldöttség hazájuk ékességét, a messze híres Javgur borcsaládból hozott kóstolót az eseményre, melyet Kézdi sajttal párosítva ízlelhettek meg az érdeklődők.

„Nemzeti büszkeségünk a kürtőskalács – amely hungarikummá vált – távoli térségekben is olyan közkedvelt sütemény, amelynek a nevét nem is lehet több nyelvre lefordítani. Ma is több mint kétezer embernek nyújt napi megélhetést a kürtőskalács-sütés és forgalmazás szerte Székelyföldön. A fesztivál célja, hogy emeljük a minőséget a kürtőskalácssütők körében és népszerűsítsük a térségi brandet, és nem utolsósorban megkóstoljuk Székelyföld legjobb kürtőseit” – mondta az eseményen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere kiemelte, egyáltalán nem könnyű feladat hagyományainkat őrizni és éltetni, viszont a különböző generációk együttélése itt Székelyföldön, Háromszéken egy működő értékőrzés, melyet hitelesen mutat a Szentivánlaborfalvi Ifjúsági Egyesület által elkészített 15 méteres kürtőskalács is. Közel negyven fiatal és az őket segítő, gyakorlott kürtőskalácssütők együttes munkájának és profizmusának köszönhetően sikerült egészben, egy dorongon megsütni a rendezvényen eddig rekordhosszúságú kürtőst, melyet perceken belül a nézelődők el is fogyasztottak.

Reformkürtős alternatív alapanyagokból

A verseny második napján a reformkürtős kategóriában a fődíjat az Árpád kürtősház által, növényi margarin és fruktóz hozzáadásával, teljes kiőrlésű lisztből készített laktózmentes kürtős nyerte. Az Év Reform Kürtőse cím mellett a csapat egy raklap szenet is nyert a Coal Dust cég felajánlásával.

Arany fokozatot kapott a Kovács kalács, a Csatószegi kürtőskalács, a Be Jó kürtős, és az Árpád kürtősház. Ezüst fokozatban részült a Vitos kürtős, a Simon család kürtőskalácsa, Virág Ildikó Melinda, a Sepsi kürtős. Bronzérmet kapott a Lazana kürtőskalács, az Ozsdolai kürtőskalács, az Oltisz és Nasa.

A közönség díjban a Kovács Kalács részesült, nyereményük egy 280 euró értékű kürtőssütő a Kürtős grill felajánlásából. A zsűri különdíjakat is kiosztott: az Arkäse- árkosi sajt felajánlásából 9 kg vajat kapott a Csatószegi kürtőskalács, a Fenséges Ízek jóvoltából felajánlott két termékkosarat a Be Jó kürtős és a Kovács kalács vihették haza.

A próba célja olyan reform kürtőskalács készítése, mely alternatív alapanyagok felhasználásával fogyaszthatóvá válik a különböző ételintoleranciával küzdők vagy cukorbetegségben szenvedők számára is.

A zsűri elnöke, Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi mestercukrász összességében sikeresnek értékelte az idei versenyt. Mint mondta, a csapatok az elmúlt években fejlődést tanúsítottak, érezhető ez a kürtőskalácsos standokon, a háttérmunkában és a késztermékben egyaránt. A zsűrinek egyre nehezebb a dolga, hiszen a csapatok felnőttek a feladathoz, egyre közelebb állnak minőségben egymáshoz. A versenyzők határozottan jól helytálltak a reform kürtős kategóriában is. A különleges ízvilágú, újszerű kürtősök közt volt sós, virágszirmos, sárgarépás és lenmagos is.

Veres István, Michelin-csillagos séf, vasárnap csatlakozott a fesztiválhoz, ahol a zsűri tagjaként kóstolta végig a reformkürtősöket. „Nálam mindig az ízvilág a meghatározó, utána számít csak a látvány. Számomra az étel olyan, mint az ember: elsőként a szív a döntő, utána jönnek csak az egyéb tulajdonságok” – fogalmazott, aki arról is vallott: mindenhol jó, de itthon a legjobb.

Tanoda: a gabonától a kürtőskalácsig

Két napon át kürtőskalácssütő kismesterek serénykedtek a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Bodvaj Egyesület által működtetett tanodában. A gyerekek, Benedek Elek a kalászról szóló meséje alapján különböző gabonafajtákkal ismerkedtek meg, megtanulva, hogyan készül ezekből a liszt a kisbaconi vízimalomban. Majd az abból készített tésztából, a dorongok megolajozása után ki-ki elkészítette a maga kis kürtősét. A mesebeli tevékenység után pedig kismesteri diplomával tértek haza. A Malomkert Panzió standjánál pedig a felnőttek is kipróbálhatták magukat a kürtőskalács sütésben.

Az Erzsébet-park igazi játékszigetté változott a hétvégére. Folyamatos volt az érdeklődés a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat által biztosított kézműves foglalkozások, csapatvetélkedők és ügyességi játékok iránt. A gyerekek a tirolit is kipróbálhatták a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálatnak, valamint a lovaglást az árkosi Barabás Lovardának köszönhetően. A pontszerző játékok különleges nyereménye volt, hogy a gyerekek utazhattak a kürtős kisvonattal, a Vadon Egyesület jóvoltából.

Zenebona a javából

Könnyűzenei és népzenei előadásokban is bővelkedett a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja. Pénteken fellépett a Trend Music együttes, szombaton a Perkő, a Nagy Kincsek, és a Zöld Fenyőcske néptáncegyüttesek, a KáeR & Kapriccio és a 3 SUD EST szórakoztatták a közönséget. Vasárnap a rétyi Kováts András ifjúsági koncert fúvószenekar, majd a Florile Zagonului néptánccsoport lépett színpadra folklór műsorával, de volt gyerektáncház a Folker együttessel, és Térerő, a fesztivált a Magna Cum Laude koncertje zárta.

Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Kónya Ádám Művelődési Ház, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete szervezte.

A rendezvény partnere volt a Salvatore Egyesület, Máltai Szeretetszolgálat – Sepsiszentgyörgy, Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat.

Támogatók: Gyermelyi, Ataplast, Fenséges Ízek, Diószegi csárda, Coal dust, HS Timber, Autoliv, Kürtős grill, Hotel Park, Arkäse, Depo, B the Hotel, SicMob, Pepsi és Amigo Intercost.

Hírek