Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok » Esélyegyenlőségért felelő biztos lett az Európai Régiók Közgyűlésében Kovászna megye tanácsosa

Esélyegyenlőségért felelő biztos lett az Európai Régiók Közgyűlésében Kovászna megye tanácsosa

2017. április 1., szombat

Az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) március 21-23. között Londonban megtartott ülésszakán került sor a szervezet három bizottságának tisztújító ülésére

Az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) március 21-23. között Londonban megtartott ülésszakán került sor a szervezet három bizottságának tisztújító ülésére. Az újonnan megválasztott nyolc vezető közül kettő a romániai régiók képviseletében jutott tisztséghez: a Kovászna megyét képviselő Klárik Attilát az Oktatási, Ifjúsági és Művelődési Bizottság keretén belül a jogi esélyegyenlőségért felelő biztossá választották, a Temes megyei önkormányzatot képviselő Mihai Ritivoiut pedig a Szociális és Egészségügyi Bizottság alelnökévé.

„Az Európai Régiók Közgyűlése különös figyelmet szentel a régiókon belül érvényesülő esélyegyenlőségnek, erre külön albizottságot hozott létre. Az esélyegyenlőségi biztos nemcsak a nemi képviseleti arányosságok betartására figyel, hanem munkája felöleli a nyelvi jogok érvényesülésétől kezdve a szólásszabadságon át a diszkrimináció minden formájának a kiküszöbölését, úgy a bizottságon belül, mint a közgyűlés további fórumain, illetve az ERK által bonyolított programok, tevékenységek teljes spektrumában. Bízok benne, hogy ebben a szerepkörben az itthon tapasztalt, komoly esélyegyenlőségi problémákra könnyebben fel tudom hívni a figyelmet" – fogalmazott Klárik Attila.

Az 1985-ben alapított Európai Régiók Közgyűlése az európai régiók legnagyobb független szervezete, amely 35 országból több mint 230 régiót, valamint 15 interregionális szervezetet foglal magába. A szervezet feladatai közé tartozik a szubszidiaritás és regionális demokrácia elveinek támogatása, a régiók politikai befolyásának növelése az európai intézményeken belül, és támogatásuk az unió bővítési és globalizációs folyamatában, valamint a régiók közötti együttműködések elősegítése Európán belül és azon kívül is. A főigazgatóság székhelye Strasbourgban (Franciaország), annak kihelyezett irodái pedig Brüsszelben (Belgium) és Gyulafehérváron (Románia) működnek.

Kovászna megye 1997 óta tagja a szervezetnek és több pályázati programban vett részt, szakmai továbbképzéseket szervezett és nemzetközi konferenciáknak adott helyszínt.

Hírek