Educație IT bazată pe experiențe
Joi, 5 martie 2020Miercuri, 26 februarie, cu ocazia întâlnirii de lucru cu privire la StartUp-uri organizată la Primăria din Sânsimion, au fost prezentate detaliile proiectului şi, totodată, Norbert Simon a prezentat afacerea sa inovativă, bazată pe educație.
Miercuri, 26 februarie, cu ocazia întâlnirii de lucru cu privire la StartUp-uri organizată la Primăria din Sânsimion, au fost prezentate detaliile proiectului şi, totodată, Norbert Simon a prezentat afacerea sa inovativă, bazată pe educație.
În cadrul acestui eveniment organizat în județul Harghita, István Kozma, primarul localității Sânsimion a salutat persoanele care s-au adunat cu această ocazie. El a subliniat faptul că Programul de dezvoltare a întreprinderilor din Regiunea Centru oferă o oportunitate excelentă pentru antreprenorii care doresc să implementeze idei de afaceri pe care poate nu le-au putut concretiza până acum, din cauze materiale, motiv pentru care au și găzduit una dintre sesiunile de formare pentru Startup-uri. „Norbert Simon, un candidat din județul Harghita, este un bun exemplu care dovedește că prin curaj și determinare se poate începe și se poate implementa o astfel de activitate de tip StartUp. De asemenea, și pentru noi este o mândrie că în regiune există astfel de tineri. Povestea lui ”Norbi” este o poveste de succes, el oferă un serviciu care are un viitor ”, a spus demnitarul.
În cadrul acestei întâlniri, managerul de proiect Szabolcs Barnabás Tóth a prezentat, printre altele, detaliile acestui proiect. El a relatat că proiectul se desfășoară cu participarea județelor din Regiunea Centru, iar partea de management a acestui proiect se exercită din centrul din Alba Iulia. În cadrul programului StartUp Now, un program de dezvoltare a întreprinderilor Consiliului Județean Covasna, au fost dezvoltate abilitățile antreprenoriale a 400 de persoane, dintre care 38, respectiv cei care au obținut cel mai mare punctaj la concursul planurilor de afaceri, primesc o finanțare de 40.000 de euro fiecare (178.000 de lei). În prezent, societăţile de tip StartUp din județul Covasna au creat 87 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă o realizare excelentă.
Managerul de proiect a prezentat câteva dintre afacerile de tip StartUp Now, din paleta colorată a societăţilor nou-înființate. Sunt considerate unice acele societăți care sunt specializate în diverse metode de vindecare (wellness, medicină internă, servicii de bio-asistență), societăți din domeniul industriilor creative şi inovatoare (educație în domenii precum fotografia, web designul, fotografia cu ajutorul dronelor, spălătorie auto mobilă, prelucrarea fierului, realizarea cărților de vizită electronice prin metode smart), dar există și societăți care contribuie la dezvoltarea turismului din regiune (cum ar fi baloanele cu aer cald), sau societățile de alimentație publică care se bazează pe valorile gastronomiei locale (Barul de Cartofi, Supa din cartofi).
În județul Harghita funcționează două societăți tip StartUp: societatea Hard Training Team care operează în Odorheiu Secuiesc și societatea Simon Fitfusion cu sediul în Miercurea Ciuc. Acesta din urmă a fost prezentată la întâlnirea de miercuri de cel care a visat această afacere.
Norbert Simon a subliniat că afacerea bazată pe educație în domeniul IT este condusă atât de o echipă de programatori din generația Y și Z, cât și de artiști din domeniul digital. Ei doresc să atragă și să angajeze cât mai mulți tineri în viitor, deoarece el consideră că este nevoie de viziunea lor și în domeniul educației, membrii noii generații fiind mai receptivi la progresele tehnologice decât cadrele didactice mai în vârstă. „S-a născut astfel dorința de a crea și de a transfera cunoștințe, motiv pentru care ne-am creat afacerea bazată pe educație pentru a promova și a învăța diferite domenii din zona IT. A prospera în lumea digitală este esențial în prezent. Scopul nostru este educația bazată pe experiență, pe creativitate, pe practică, atât pentru copii cât și pentru adulți ”, spune tânărul antreprenor.
Această echipă tânără are deja la activ mulți ani de experiență. Copiii care doresc să învețe pot alege între două tipuri de cursuri: lego-robotică și programare de sketch. În perioada următoare, vor fi lansate noi cursuri în domeniul proiectării 3D și sculptură, în domeniul imprimării, cât și în domeniul automatizării şi al inteligenței artificiale. În viziunea de viitor a acestei societăți din Miercurea Ciuc un loc important îl are și simularea viziunii virtuale reale.
La acest proiect finanțat de Uniunea Europeană, care cuprinde șase județe, a aplicat Consiliul Județean Covasna în parteneriat cu Loop Operations Srl și Asociația pentru Economia Cunoașterii (APEC).